Du är här: Start Månadens Profil
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Sök

Slimminge Byalag

Slimminge
 
Skicka sidan Skriv ut PDF
 Månadens profil Slimminge Byalag

Christer Nilsson

Även juni månads profil är 50-talist och välbekant för många från Slimminge och Skurup med omnejd.

Christer Nilsson må vara välbekant, men det är nog inte många som vet hur många strängar som Christer har på sin lyra!

Christer Nilsson

Christer Nilsson (till höger). Här tillsammans med Göthe Alfredsson från Staffanstorp, med rötter i Kläggeröd och liksom Christer aktiv i "Måndagsgruppen".

Christer Nilsson är född och uppvuxen i Sandåkra där han också gick i skolan från första till och med sjätte klass, sjuan till och med nian tillbringades i  Skurup.

Medlem i Slimminge byalag sedan ett antal år då han tillfrågades om han ville vara med och ta fram uppgifter till den andra boken om Slimminge som kom ut 2007.

Många äldre Slimmingebor minns Christers farfar, den legendariske ”Anders Fjärdingsman” som det berättats om i en av Slimmingeböckerna. Om man får tro på alla historier om denne man så har hans barnbarn ärvt många av hans egenskaper. Båda verkar vara kluriga och slagfärdiga och Christers ordlekar har lockat oss till många skratt om måndagarna i Slimminge skola.

Christer slutade skolan fredagen den 12 juni 1967 och på måndagen den 15 började han sitt arbetsliv på AB E. Öhnner. De första arbetsuppgifterna var som ”springpåg”, han fick börja med att gå ärenden och stapla brädor.
Detta företag har bytt ägare och namn några gånger, numera heter det Woody men Christer finns kvar, efter fyrtiotvå år. En ovanlig prestation idag!

Christer berättar lite om skillnaden då och nu. På 60-talet hände det fortfarande att folk kom körande med häst och vagn till möllan på Öhnners. Tempot var kanske lite lugnare än idag och folk tog sig mera tid att prata bort en stund. På sitt arbete har Christer byggt upp sitt stora kontaktnät som vi idag har stor glädje av i byalagets ”Måndagsgrupp”. Det händer titt som tätt att folk tar kontakt med Christer och överlämnar bilder eller berättar något intressant eftersom de vet om hans stora intresse och engagemang för hembygden.  Är det något man undrar över kan man fråga Christer, vet han inte så vet han oftast vem han kan fråga!

För några år sedan började Christer släktforska men han ”fastnade” då han hamnade på Rydsgårds Gods. Intresset för hembygden tog överhanden och av detta blev det ett häfte som handlar om torpen på godset, de som finns nu men även de som är borta för alltid.

Christer är även medlem i Häckeberga bygdeförening som arrangerar torpvandringar. Han berättar att eftersom detta är en skogsbygd så kan man där fortfarande hitta rester av gamla torp. I en jordbruksbygd som Slimminge är detta nästan för sent, spåren är utraderade.

Radioamatör har Christer varit sedan 1963. Först fick han bara lyssna men då han lärt sig telegrafi fick han även sända. Han är medlem i Sydkustens Radioamatörer som har en fin lokal på Eriksgården i Skurup.

Intresset för gamla vykort startade för omkring tio år sedan med ett album med Skurupskort som inköptes på Röda Korsets prylmarknad. Samma dag hittade Christer ännu ett gammalt Skurupskort på en samlarmarknad i Anderslöv. Sedan dess har det rullat på, i samlingen finns ca 1100 kort från Skurups kommun. Dessa har han ibland visat som diabilder på föreningar då han också berättar om gamla Skurup.

I samlingen finns också en hel del vykort från gamla dansbanor och många av bilderna i Nils Brönmarks bok om dansbanor har lånats ut av Christer. Det finns även en del gamla militärkort från Revinge. Det ovanligaste kortet i samlingen tror han är ett kort som föreställer fartyget Lucitania. Detta var ett brittiskt passagerarfartyg som byggdes 1905 - 1906, när det sjösattes 1907 var det världens största fartyg. Den 7 maj 1915 träffades det av en tysk torped och gick under.

Det äldsta vykortet föreställer Bokskogens dansbana och är från 1896, äldsta vykortet från Skurup är från år 1900 och föreställer Järnvägsgatan.

Skånsk Posthistoria är också ett intresse, Christer samlar på stämplar från lokala postkontor i Skåne. Stämplarna på frimärken samt vykort hittar han då han besöker samlarmarknader i bl.a. Helsingborg och Degeberga.

En Midsommar på Svaneholm träffade Christer några likasinnade och på så sätt bildades gruppen ”Gamla Skurup”. Gruppen som, som vanligt i sådana här sammanhang består av endast herrar, (finns det inga kvinnor som är intresserade?) träffas en gång i månaden i Skurups Elverks lilla museum. Här, liksom i Slimminge samlas det in bilder och uppgifter, en del Skurupsprofiler kommer att presenteras i ett häfte som skall sammanställas i samarbete med Johannamuseets Bengt Almqvist, Lars-Erik Sjöberg, Jörgen Larsson och givetvis, Christer.

Månadens profil är en riktig nostalgiker, han gillar gamla amerikanare och har själv ägt en Ford Fairlane av 1963 års modell som lär rulla än. Åker gärna med kompisarna på bilträffar och cruisingar och lyssnar gärna på gammal rockmusik men den skall helst vara äldre än från 1963…

Varannan fredagseftermiddag träffas Christer, Harald ”Postaman” och några andra goda vänner på Conditori Centrum för en fika och lite småprat. På detta ”fik” har Christer varit stammis sedan han var i 15 års åldern och han har skrivit en trevlig historia om fiket som finns på deras hemsida. Läs den gärna!

Huvudintresset, Slimminge får ursäkta… är dock Handlare och Hantverkare i Skurup efter 1874. Det betyder, efter järnvägens / Grevebanans tillkomst, då Skurup började expandera. Mången semester och fridag har Christer tillbringat på olika arkiv för att leta efter gamla annonser och samla uppgifter ur Svensk Handelskalender. På biblioteket i Ystad ”lusläser” han gamla Ystads Allehanda och på Skurups Kommuns arkiv letar han ritningar på de gamla husen och uppgifter om olika ägare till fastigheterna.

Drömmen är att få sammanställa en bok som berättar om de olika husen, affärerna, affärsidkarna och hantverkarna från järnvägens tillkomst och fram till modern tid.
Många bilder skall det finnas i den för det har han i sina samlingar. Med den energin och en sådan stor kunskap om bygden och dess innevånare både förr och nu så hoppas jag att drömmen blir verklighet. Jag kan bara önska lycka till med den uppgiften och ser fram emot att få läsa den.

Skurup i juni 2009, Karin Andersson

Läs tidigare Månadens Profil: Karin Andersson

 
Kommentarer (3)
Rydsgårds mölla
3 2013-02-20 16:00
Anders Andersson
Hej!
Jag undrar om det finns något skrivet och dokumenterat om Rydsgårds mölla, som jag antar var en väderkvarn?

Hälsningar
Anders Andersson, Simrishamn
Månadens profiler
2 2010-01-12 17:55
Magdalena Hellström
Vad trevligt att läsa om månadens profiler - inte visste jag att Christer hade såååå många strängar på sin lyra : )
Gamla postahuset i Slimminge
1 2009-08-09 21:13
Mattias Nordström
Hej.

Jag och min familj bor i gamla postahuset i Slimminge mittemot skolan sen fyra år tillbaka. Jag undrar om Christer vet något mer om vårt hus än det som står i Slimmingeboken? All information är av intresse.

Hälsningar Mattias

Lägg till kommentar

Ditt namn:
Din e-post:
Ämne/rubrik:
Kommentar:
  Bokstäver som upprepas för att garantera inläggets äkthet. Endast små bokstäver utan mellanslag.
Upprepa bokstäverna i bilden ovan:

Aktuell enkät 2016

Hur många Barn & Ungdomar finns det egentligen i byn. Och hur ser åldrarna ut??
 

Vem är online?

Vi har 26 besökare online
Böckerna om Slimminge