Du är här: Start Slimmingearkivet Christen ”Ed” Larsson del 3
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Sök

Slimminge Byalag

Slimminge
 

Christen ”Ed” Larsson del 3

Skicka sidan Skriv ut PDF

Christen ”Ed” Larsson  del 3

Har hittat mer information om denna man, nedanstående artikel är något ironiskt skrivet, från YA 1905.

    

Skall det bli själaringning i Slimminge

liksom en gång i Hannas? Kyrkklockan i Slimminge har som redan blivit nämndt  sändts till Tyskland för om omgjutning, och den nya klockan vartill medel skänkts av den rike mannen Chr. Larsson, blir icke färdig förr än nästa månad eller kanske inte förr än nyår. Det är nu i lövfällningens tid och då gör som bekant döden ofta sina påhälsningar.

Någon själaringning kan då i denna församling icke bestås den avlidne. En ung kan snart dö och en gammal kan inte längre leva. Om det nu hände en fattig hederlig människa, vore det väl inte så fasligt, om hon skulle undvara själaringningen, men man tänke sig att det skulle hända en av de gods och pänningstarke, exempelvis själva Chr. Larsson som offra hela 2000 kr. för att få en ordentlig ringning för sin själ en gång, och det nu skulle slumpa sig att han skulle bli alldeles utan denna ära!

Kanske han, som ju är en försiktig och klok man, vid detta kritiska tillfälle låtit så förordna i sitt nya testamente, att alla de många där ihågkomna skola i samlad kör utföra en hederlig själaringning åt honom. Ty han naturligtvis varken vill eller kan fordra sina många gäldenärer att deltaga i denna ceremoni-

Vi hoppas emellertid och önska uppriktigt att han får leva länge och höra sin egen vackra klocka ringa till det nya tämplets invigning o sedan många gånger ringa samman unga och gamla till gudstjenst i den nya vackra kyrkan.

 

Ur YA 1906

Vackert handlat

kan man säga att det var av landtbrukaren Christen Larsson i Slimmingeby då han häromdagen, sedan han sålt sina övriga i Slimmingeby belägna fastigheter till bryggeriägaren N. Nilsson och landtbrukaren Nils Larsson därstädes, till sin mångåriga hushållerska Matilda Andersson genom gåvobrev överlät äganderätten till sitt inuti Skönabäcks ägor belägna hemman  73/4000 mantal Pinan. Heder år sådana husbönder, som förstå värdera ett ärligt, troget tjänstejons arbete!


November 2012 /Christer Nilsson

 

Lägg till kommentar

Ditt namn:
Din e-post:
Ämne/rubrik:
Kommentar:
  Bokstäver som upprepas för att garantera inläggets äkthet. Endast små bokstäver utan mellanslag.
Upprepa bokstäverna i bilden ovan:

Aktuell enkät 2016

Hur många Barn & Ungdomar finns det egentligen i byn. Och hur ser åldrarna ut??
 

Vem är online?

Vi har 12 besökare online