Du är här: Start Kontakt
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Sök

Slimminge Byalag

Slimminge
 

Slimminge friaren...?

Skicka sidan Skriv ut PDF
Hej på er! Jag blev så glad när jag såg att byn hade en hemsida : ) Ända sedan jag var liten (är född -71) har jag fått höra ett uttryck från min farmor och det är: "Nu är slimmingefriaren framme...", det antydde att man var så trött så ögonen gick i kors! Men så hade vi besök och kom att prata om det och då fick vi höra att dom trodde det beskrev när någon är närgången och lite sliskig! Är det någon som vet vad som är innebörden i uttrycket och vem denne man var? Skulle vara jättetacksam för lite info om någon vet! Med vänliga hälsningar Jeanette
 
Det här är kommentar på "Kontakt"
Kommentarer (1)
Svar; Slimminge friaren...?
1 2009-10-17 20:48
Karin Andersson
Hej Jeanette!
Ja visst är det trevligt med denna hemsida och ännu trevligare blir den ju om man gör som du och hör av sig och ser till så det händer saker på sidan!
Uttrycken om "Slimmingefriaren" har jag aldrig hört. Jag frågade min mor som växt upp i Slimminge men hon har heller aldrig hört detta, däremot minns hon honom från sin skoltid. Hon säger att han brukade komma till skolgården och titta på flickorna och om någon föll honom i smaken så friade han till henne.

"Slimmingefriaren" hette Johan Nilsson och han föddes 1862 på Slimminge nr 10. Föräldrarna var Åboen Nils Mårtensson och Elena Harfvigsdotter.
När Johan var 23 år gammal (1885) emigrerade han till Amerika liksom många andra från byn. Han vistades där i åtta år och 1893 kom han tillbaka till Slimminge.
Vad som hände i Amerika är det väl ingen som vet, en del påstår att Johan fått "solsting". Jag vet inte om han var annorlunda redan då, men så småningom blev han ett verkligt orginal. Han var säkert i botten oförarglig men tydligen så klädde han sig och uppträdde på ett mycket speciellt vis. Johan dog 1938 och ligger begravd på sina föräldrars gravplats på Slimminge kyrkogård, tyvärr har han ingen egen gravsten.
Vill du läsa mer om Johan så står det en del i boken om Slimminge, Del 1 som byalaget säljer.

Vänliga hälsningar
Karin

Lägg till kommentar

Ditt namn:
Din e-post:
Ämne/rubrik:
Kommentar:
  Bokstäver som upprepas för att garantera inläggets äkthet. Endast små bokstäver utan mellanslag.
Upprepa bokstäverna i bilden ovan:

Aktuell enkät 2016

Hur många Barn & Ungdomar finns det egentligen i byn. Och hur ser åldrarna ut??
 

Vem är online?

Vi har 69 besökare online
Böckerna om Slimminge