Slimmingearkivet

Under den här rubriken samlar vi notiser, artiklar, minnen och annat som har att göra med det gamla Slimminge. Det mesta här kommer från byalagets skickliga arkivhundar.

Välkommen att botanisera. Vi lägger upp mer efterhand.

Välkommen också att själv deltaga med några rader. Skicka ett mail till webmastern på webmoster(at)slimminge.org. Glöm inte signera ditt bidrag.

Omkring 1890 besöktes Svensmadens skog av Victor Lennstrand och det blev ett jäkla liv. Vem var då Lennstrand?  Han var född i ett frireligiöst hem i Gävle 1861. Han blev en s.k utilistisk agitator, vilket betydde att han var en fanatisk fiende till kristendomen. Han drog nu landet omkring med föredrag, överallt mötande kristendomsförkunnare på deras egen mark och blev en slags ateistisk bibeluttolkare. Hans motståndare gjorde allt vad de kunde för att hindra honom att hyra lokaler och nöjesplatser för sina föredrag. Men på Svensmaden lyckades han. Han blev till slut polisanmäld dels genom ”hädelse” paragrafen och dels ”förnekelse av den rena evangeliska lära”. Han blev åtalad sju gånger på ett år. Till sist blev insatt på Långholmen med långt fängelsestraff. En ovanlig sjukdom, svampbildning i höften, förlamade fullständigt hans krafter och han dog i Gävle 1895 endast 34 år gammal.

Christer Nilsson, 2009 

Copyright © 2018 Slimminge Byalag. Alla rättigheter reserverade